Biber je najpoznatiji i jedan od najstarijih začina na svetu. Ima veoma široku upotrebu u kulinarstvu pri čemu se najviše koristi za supe, čorbe,predjela, salate, jela od mesa i povrća, zimnicu… Ljutina bibera potiče od piperina, kojeg u zrnu ima između 4,6 i 9,7 %, dok je kod belog bibera taj procenat nešto veći. Piperin podstiče termogenezu lipida, ubrzava energetski metabolizam u telu i pojačava proizvodnju serotonina i endorfina u mozgu.
Aroma potiče od rutondona, koji može da se nađe i u drugim začinima: majoranu, origanu, ruzmarinu, bosiljku… Postoji nekoliko varijanti bibera: beli, crni, zeleni, crveni. Beli ima nešto blažu aromu od crnog bibera, a smatra se i da je zdraviji. Ostale varijante nisu različite vrste bibera – sve je to isti piper nigrum – ili oljušten (beli) ili ubran kao potpuno zreo ili, pak, nezreo plod. Baš kao što je to slučaj sa drugim začinima, i biber ima veliku primenu u kulinarstvu i u tradicionalnoj, narodnoj medicini. Biber olakšava varenje hrane, podstiče krvotok i ublažava simptome prehlade.