Kako sačuvati hranjive sastojke hrane.
Sve namirnice, a naročito voće i povrće, treba upotrebljavati sveže, jer sa dužim stajanjem smanjuje se njihova hranjiva vrednost. Pre upotrebe neophodno ih je dobro oprati pod mlazom tekuće vode. Povrće nikada ne smemo ostavljati dugo u vodi, jer voda oduzima hranjive sastojke. Povrće treba iseći na komade tek neposredno pre kuvanja.
Meso i ribu ne smemo soliti mnogo pre upotrebe, jer so izvači sokove iz tkiva.
Pržena džigerica posoli se tek kada je gotova a povrće kad provri.
Preporučuje se da se hrana dinsta u sopstvenom soku ili na malo masnoće i vode.
Fino iseckane i sirove zelene začine, kao što su peršun ili mirođija, treba dodati jelu tek neposredno pre iznošenja na sto, a nikada ne kuvati zajedno sa jelom. Od svih zelenih začina peršun je najbogatiji vitaminima.
Krompir kad god je to moguće kuvati u ljusci.