Skuvajte špagete na originalan italijanski način kako bi uživali u svakom zalogaju. Donosimo vam nekoliko pravila koja treba da primenite kako bi vam špagete bile lepe i ukusne.
Autentični sos za špagete u italijanskom stilu kuvan je tiho i sporo i pun ukusa! Po mom mišljenju, mislim da postoji nekoliko ključnih koraka u stvaranju tog autentičnog, gustog, bogatog ukusa, mesnatog sosa. Naučio sam nekoliko stvari pokušavajući da imitiram taj neverovatno ukusni sos za testeninu koji dobijam u nekoliko mojih omiljenih italijanskih restorana. Jedna od njih je da sos treba da kuvate lagano i polako, najmanje 5 sati.
SOS za testeninu zahteva strpljenje
Ako želite odličan sos, moraćete da imate malo strpljenja. Ovo je jedan od onih napravljenih po ljubavnim receptima. Mislim da je romski paradajz najbolji. Pre nekoliko nedelja sam napravio sličan sos, potpuno od nule. Govorim o svežem romskom paradajzu, kuvanom, oljuštenom i izgnječenom. Bilo je potrebno previše vremena i truda da bi shvatilo da je sledeći put mnogo bolje kupiti konzervu romskog paradajza marke Contadina. Ukus svežeg bosiljka i peršuna u ovom receptu daje svež ukus bašte to mi je omiljen deo recepta.
Pročitaj još: Crveni sos sa šampinjonima
Kako pripremiti meso
Obavezno zapeći meso i povrće da dobije smeđu boju. Taj zapečeni ukus je važan deo bogatog i snažnog ukusa soseva. Šargarepa može izgledati kao nasumični sastojak, ali ona daje malo slatkoće sosu, tako da nećete morati da dodajete šećer. Takođe daje dobru boju.
Nadam se da ćete voleti ovaj sos za testeninu.
Sastojci :
- 1/4 šolje ekstra devičanskog maslinovog ulja,
- podeljeno 1 1/2 lbs nemasne mlevene govedine (85% ili 90%)
- 1 srednja šargarepa,
- sitno narendana (oko 1/2 šolje) 1/2 srednje žutog luka,
- sitno isečenog (oko 1/2 šolje)
- 4 čena belog luka,
- sitno mlevenog 2 (28 oz)
- konzerve mlevenog romskog paradajza (preporučujem Contadina)
- 1/4 šolje seckanog svežeg bosiljka
- 2 kašike seckanog svežeg peršuna
- 1 kašičica sušenog ruzmarina,
- zgnječenog 3/4 kašičice sušenog timijana
- 1/2 kašičice sušenog origana
- 1/2 kašičice sušenog majorana 1/2 kašičice sušene žalfije
- 2 lovorova lista 1/2 kašičice soli ili po ukusu
- 1/4 kašičice sveže mlevenog crnog bibera
- 1/2 – 1 šolja pilećeg ili goveđeg bujona,
- u ređan sos po želji sveže,
- fino rendani sir Romano i parmezan ili sir Mizitra za serviranje
Špagete bolonjeze Instrukcije za pripremu
- U velikom loncu za sos koji se ne lepi, zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Mleveno govedino izmrviti u lonac (komadi od otprilike 2,5 cm). Povremeno mešanje (uvek su me učili da stalno mešam, ali ovo čini vašu govedinu sivom, pustite da porumeni odozdo i samo povremeno mešajte) i lomeći govedinu dok mešate, dok se ne skuva. Ocedite mlevenu govedinu, ostavite 1 kašiku masti u loncu. Stavite zapečenu govedinu u procesor za hranu i pulsirajte dok se fino ne samelje, oko 10 – 15 sekundi, ostavite sa strane.
- Dinstajte šargarepu i luk na srednje jakoj vatri dok ne porumene, oko 4 minuta, dodajući beli luk u poslednjem minutu dinstanja. Uklonite sa vatre (ovo će smanjiti prskanje) i umešati 2 konzerve mlevenog paradajza Roma, preostale 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja, bosiljka, peršuna, ruzmarina, majčine dušice, origana, majorana, žalfije, lovorovog lista, soli, bibera i popečenog mesa. Vratite lonac na laganu vatru i kuvajte nepoklopljeno 5-8 sati (da najmanje 5 sati), povremeno mešajući.
- Dodajte bujon u sos (na oko 4 sata sos će biti prilično gust, pa ako želite da bude ređi samo dodajte čorbu do željene konzistencije. Takođe, kada dostigne gustinu koju želite, možete ga pokriti poklopcem da smanjiti dalju kondenzaciju). Uklonite lovorov list i sos poslužite topao preko testenine ukrašene rendanim sirevima i po želji seckanog svežeg peršuna ili bosiljka.
PRIPREMA TESTENINE
1. Špagete kuvajte u dubokom loncu u kome ne bi trebalo da bude vode više od 3/4 njegove visine.
2. Voda u kojoj kuvate treba da bude slana. Na litar vode stavlja se 10 grama soli. Da biste skuvali 250 grama špageta potrebno vam je 3 litra vode i kašičica soli.
3. Da se testo ne bi slepilo u vodu stavite i par kapi ulja.
4. Kada voda provri stavite špagete i pustite da se same potope u vodi. Kuvajte ih 10-15 minuta.
5. Testo mešajte isključivo viljuškom.
6. Najbolji način da proverite da li su skuvane jeste da ih zagrizete i tek kada nestane bela linija u sredini špagete su gotove.
7. Procedite ih i stavite u lagano zagrejanu činiju iz koje će se služiti.
8. Začinite ih i jedite što pre, što su svežije to su lepše.
Volim italijansku hranu! Uživati!
NE PROPUSTITE
Crveni sos sa šampinjonima
Crveni sos sa šampinjonima. Potrebno vam je: ulje glavica crnog luka pola kilograma šampinjona kašika brašna šoljica vode 100-200 ml kečapa vegeta, biber, so, origano po ukusu. Priprema: Zagrejati malo...
Piletina na razne načine
Marinirana piletina u jogurtu i limunu POTREBNO JE: 8 karabataka, 125 ml čvrstog jogurta, 1 kašičica narendane limunove korice, 2 kašike ceđenog soka od limuna, list peršuna, 200-300 g prezli,...
GULAŠ OD PEČURAKA
Sastojci:400 grama svežih pečurakaulje 2 glavice crnog luka so, mleveni biber 1 kašičica aleve paprike supa od povrća (na 0,25 l vode 1 kašičica biozačina) 1 kašičica griza 1 kašičica...
Juneća čorba sa belom rotkvom
Potrebno je: 250 g junećeg mesa od buta, 1 glavica crnog luka, 100 g bele rotkve, 1/4 korena celera, 1 šargarepa, 1 dl pavlake, 1 žumance, rendana kora od jednog...