U svakom restoranu, pored menija koji je glavna atrakcija – ipak nije jedini razlog koji zadržava vaše goste i zbog čega će vas posetiti opet. Lep enterijer i dizajn restorana su takođe jedan od ključnih faktora kako možete da steknete vaše lojalne posetioce. U istraživanju koje je sprovedeno 2014. godine ispitanici su se složili da je dizajn enterijera jedan od faktora koji utiče na njihovo zadovoljstvo restoranom. Zato dizajn enterijera i jeste ključ za privlačenje posetilaca. Upravo iz tog razloga, navodimo 5 saveta kako da osmislite enterijer restorana koji će vam pomoći da uspešno razvijate poslovanje vašeg restorana.
Osmislite koncept i temu restorana
Ideja i plan su polazne tačke koje su vam neophodne da biste mogli lako da realizujete zamišljeno. Na primer, ukoliko je restoran italijanske kuhinje, tradicionalni koncept lokala mogu biti rustikalni zidovi i crveno-beli karirani stolnjaci.
Od klasičnog do hipsterskog izgleda ili lokali sa filmskom tematikom su samo neke od vrsti dizajna koje možete da primenite u vašem restoranu. Pozitivna strana je što imate potpunu slobodu da odaberete teme za dizajn enterijera, važno je da vi znate kakav želite da bude vaš restoran u Novom Sadu i kakvu atmosferu želite da napravite za vaše goste.
Pažljivo birajte boje
Psihologija boja i njihov izbor za uređenje enterijera su značajne iz razloga što su boje efikasne u prenošenju različitih emocija. Mišljenja su podeljena kada je reč o bojama koje su najbolje za zidove restorana, a neke od nijansi na koje najčešće pada izbor su: crvena, braon, zelena, narandžasta, žuta i plava.
Pored odabira boja, ne smemo zanemariti koliko je bitan i način kako ćete ih iskombinovati. Topli zemljani tonovi poput smeđe ili tamno crvene su odlike finih restorana. Stvaranjem prijatne atmosfere ćete ohrabriti goste da se opuste, ostanu koliko žele i da naruče desert za sam kraj večeri.
Fokusirajte se na izgled i funkcionalnost restorana
Izgled restorana je fundamentalan, ne samo sa stanovišta dizajna, već i sa praktične tačke gledišta. Iskoristite prostor maksimalno, bez obzira na veličinu lokala. Neke od stvari o kojima treba da razmislite je da li želite da stvorite prijatnu atmosferu tako što ćete staviti stolove blizu jedan drugom, ili želite da restoran izgleda prostranije? Hoćete li imati baštu gde će gosti moći da sede na otvorenom? Da li planirate da organizujete velike zabave poput rođendana ili firminih proslava?
Odgovorom na ova pitanja možete da kreirate izgled lokala i odredite raspored onaj kako vi najviše želite. Isto važi i za dizajn kuhinje u restoranu, suština je da se maksimizira efikasnost. U poslednje vreme, sve je više popularna otvorena kuhinja. Ukoliko vam se to čini zanimljivo, možete da razmislite o ovakvom konceptu restorana i tako se izdvojite od ostalih.
Dobro osvetljenje je neizostavan deo
Jedno od glavnih pitanja koje treba postaviti prilikom dizajniranja restorana je kako planirate da ga osvetlite. Svetlost utiče na raspoloženje i stvara dobru atmosferu. Kao i sa bojama, svetlost ima psihološki uticaj na čoveka. Tako na primer, crveno osvetljenje deluje poput crvene boje koja stvara osećaj gladi.
Za romantičnu atmosferu, dodavanje sveća kao osvetljenje je inspirativna ideja za dekoraciju restorana. Za male restorane i njihov dizajn, slabo osvetljenje doprinosi opuštenoj i intimnoj atmosferi. U svakom slučaju, u skladu sa temom i dizajnom restorana možete da eksperimentišite sa osvetljenjem, najbolja opcija je kada postoji nekoliko varijanti osvetljenja koje možete u zavisnosti od doba dana prilagoditi ambijentu.
Mali detalji prave veliku razliku
Ideje za dizajn restorana fokusirane su na činjenicu koliko su detalji važni. Postoji mnogo vrsta dizajna enterijera restorana, a svaki od njih ima jedinstvene karakteristike i ukrase. Neki od detalja koji vam mogu poslužiti kao inspiracija i drastično ulepšati ambijent su:
- Biljke – kao dekoracija na stolovima ili na zidovima;
- Moderan restoranski nameštaj – poput sklopih zidnih stolova i barskih stolica;
- Ugradne police u zidu – ukrašene vinskim flašama;
- Fotografije i ručni rad ukrašenih tanjira na zidu;
- Šarene ukrasne sijalice, itd.
Navedene su samo neke od ideja koje možete da upotrebite kao inspiraciju za vaš lokal. Kada su u pitanju detalji, možete da pustite mašti na volju, jedina stvar kojoj treba da posvetite pažnju jeste da dekoracija bude u skladu sa temom restorana.
Odredite ciljnu grupu
Jedan od konačnih saveta za dizajn restorana koje imamo za vas je da definišete ko je vaša ciljna publika i šta mogu da očekuju od restorana poput vašeg. Ako su vaša ciljna grupa milenijalci, primenite moderni dizajn kuhinje restorana i koristite se zanimljvim dekoracijama. Međutim, ako vaša klijentela dok čeka svoj sto voli da popije čašu vina, osmislite ideje za dizajn malog restoranskog bara koje će njihovo iskustvo učiniti nezaboravnim.
Dati saveti su tu da vam olakšaju put uređenja enterijera restorana i da vam pomognu da steknete vernu klijentelu koja će rado dolaziti da uživa u vašoj hrani i u ambijentu koji ste napravili za njih. Istina je da lepim enterijerom stvarate dobru energiju i tako činite da se ljudi osećaju prijatno tokom njihovog boravka kod vas – što je i sam cilj vašeg poslovanja. Zato smo prilično sigurni da ćete primenom ovih jednostavnih saveta za dizajn enterijera vašeg restorana oduševiti vaše goste.