Bilo da organizujete okupljanje sa prijateljima, proslavu rođendana ili večeru povodnom nekog praznika, pripremanje večere za veći broj ljudi nikada nije jednostavan zadatak.
Međutim, odaćemo vam tajnu, ali je nemojte nikome reći!
Stvar je u dobroj organizaciji i odabiru adekvatnog jelovnika. Iako ste vi domaćin i treba da obezbedite hranu i piće za sve goste, važno je i da vi uživate u okupljanju, a to ćete postići upravo adekvatnim planiranjem.
Ukoliko želite da određenim povodom ili čak i bez povoda okupite drage ljude na jednom mestu i da zajedno uživate u hrani, piću i druženju, nastavite sa čitanjem ovog teksta jer smo sa vama podelili nekoliko saveta i trikova uz pomoć kojih će priprema večere biti pravo uživanje.
Adekvatnan odabir jelovnika – ključ uspešne večere
Vama kao domaćinu, važno je da svaki gost sa vaše večere ode srećan, zadovoljan i punog stomaka. Međutim, kako ljudi imaju različit ukus, ovo je veoma tešto postići. Zato vam savetujemo da se držite dobro poznate hrane koju većina ljudi rado jede i da ne eksperimentišete sa ukusima.
Hladno predjelo – ukusna i jednostavna za pripremu
Prvi trik koji otkrivamo su hladna predjela! Osim što ih voli većina ljudi, ona su veoma jednostavna za pripremu i mogu se praviti sa različitim sastojcima. Vaše je samo da se odlučite da li će se na vašoj trpezi naći slani rolati, slane torte, meze, kanapei ili neko drugo hladno predjelo. Ono što je dobro je što za koje god da se odlučite ne morate tačno pratiti recepte, već možete eksperimentisati sa sastojcima.
Na primer, ukoliko se odlučite za slani rolat, na internetu možete naći mnoštvo različitih recepata, a najpoznatiji su rolat sa sunkom i sirom, rolat sa ajvarom i rolat sa spanaćem, dok je za one koji žele što brže i jednostavnije da pripreme predelo tu rolat od gotovih kora.
Hladna predjela su idealna opcija ukoliko spremate večeru za veliki broj ljudi jer ih možete spremiti i dan ranije i tako sebi olakšati pripremu večere.
Glavno jelo – birajte jela u kojima svi uživaju
Kada birate glavno jelo vodite računa da svako može da pronađe nešto po svom ukusu. Sigurnija opcija je odlučiti se za ona jela za koja znate da većina ljudi voli. Takve namirnice uključuju različita jela sa pilećim mesom, svinjskim mesom i ribom.
Takođe, ono sa čime me možete pogrešiti i što je jedno od omiljenih jela ljudi sa naših prostora je roštilj! Kao prilog odaberite krompir pripremljen na različite načine, pirinač ili sos koji ste sami napravili. Uz to dodajte salate po želji, i to je to – vaša večera je spremna!
Nemojte da zaboravite da proverite da li među vašim gostima ima onih koji su vegeterijanci, vegani ili prosto ne konzumiraju određene namirnice. Ukoliko ima, za njih pripremite poseban jelovnik sa hranom koju oni jedu.
Dezert – ne zaboravite na slatkiše
I naravno, nikako ne zaboravite na dezert! Bilo da pravite voćne ili čokoladne torte, kolače ili palačinke – dezert je ono čemu se svi raduju. Iako niste spretni i iskusni u pravljenju dezerta, tu su uvek brzi i jednostavni recepti kojima se možete poslužiti.
Dobra organizacija – olakšajte sebi pripremu
Kao što smo već naveli – dobra organizacija je pola posla. Ukoliko se dobro organizujete priprema večere za ovoliki broj ljudi vam neće teško pasti i poželećete da je uskoro i ponovite.
Prvo što treba da učinite nakon što ste osmilili jelovnik jeste da napravite listu sa svim potrebnim namirnicama. Pravljenje liste omogućiće da nabavite sve što vam je potrebno i spasiće vas ponovnog odlaska u prodavnicu. Takođe, na taj način ćete moći okvirno da izračunate koliko će vam novca biti potrebno za sve namirnice.
Zatim, napravite raspored. Odredite dan kada ćete ići u nabavku namirnica, ali i raspored spremanja jela. Kako je važno da pojedina jela budu sveža i topla, njihovu pripremu ostavite za poslednji trenutak, dok jela kao što su hladna predjela možete spremiti i dan ranije i sebi olakšati pripremu.
Takođe ukoliko određena jela zahtevaju podgrevanje u rerni, kako bi odmah mogli da poslužite goste, nakon što jelo skuvate ostavite ga u rerni uključenoj na 50 stepeni. Na taj način nećete brinuti da li će se nešto ohladiti.
Kako je ovaj broj ljudi sam po sebi zahtevan, nemojte birati jela koja su komplikovana za pripremu jer će vam onda pored velike količine biti potrebno i dosta više vremena za pripremu.
Postoje i jednostavni recepti koji su podjednako ukusni, pa se njih držite kako bi sebi olakšali. Takođe, spremajte ona jela koja ste do sada više puta spremali i sigurni ste da će biti ukusna – ovo nije trenutak da isprobavate novi recept koji ste pronašli.
Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli u izboru jelovnika za veći broj ljudi i uspešnoj organizaciji večere za porodicu i prijatelje!