Polako ali sigurno ljudi su počeli da se vraćaju namirnicama koje su zaboravljene, ili koje smo usled nedovoljno znanja zapostavljali, i to naravno, nepravedno. Ipak, i pored svih farmaceutskih proizvoda koji pomažu našem zdravlju, ali su ujedno i napravljeni od veštačkih materija, morao je da ponovo dođe trenutak da se okrenemo prirodnim sastojcima koji nam pomažu u lečenju ili u očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti.
Takvih je napretek, i gotovo svaka biljka ili začin, odnosno namirnice imaju neko lekovito dejstvo, ili neku karakteristiku koja ljudima može biti korisna u ishrani. U ovom tekstu, na meniju će biti začin koji ima brojna lekovita svojstva, ali i jednu od najtraženijih a to je uloga u topljenju kilograma. To je kumin.
To je kim? Ne, to je kumin
Za kim su svi čuli odavno, a kumin je postao aktuelan relativno skoro, pa su ga mnogi poistovetili sa kimom. S druge strane, kim i kumin tako slično zvuči, da nas stvarno ponese da pomislimo da je to jedan te isti začin. Ipak, postoji razlika. Iako se radi o istoj biljci, najlakše je objasniti razliku time što su zrna kumina zapravo seme te biljke, a zrna kima su zapravo njen plod. I jedan i drugi se koriste u kuhinji, s tim što je kumin karakterističan za indijsku i južnoameričku kuhinju, dok se kim upotrebljava u evropskoj, gde ga najčešće možemo videti u pecivima.
Ukratko o svim dobrim stranama kumina
Kumin spada u jednu od onih namirnica koje imaju širok spektar povoljnog dejstva na ljudski organizam. S druge strane, ima sve ono što je ljudima i najčešće potrebno, odnosno utiče na ono što zna često da nas muči. Najpre, delotvoran je u lečenju upala i utiče da se one umanje, zatim se koristi da se smanji nivo šećera u krvi, poboljšava probavu i svojim antioksidansima jača celokupni imuni sistem. Dobar je i za srce i za mozak- snižava pritisak, holesterol i trigliceride, i poboljšava kognitivne funkcije.
Ipak, kumin je najviše poznat po svojoj ulozi u ubrzavanju metabolizma
Iako nas preplavljuju informacije o tome šta sve utiče na to da ili počnemo da mršavimo, ili da ubrzamo metabolizam i tome slično, vredi se zadržati na svojstvima kumina u tom segmentu. U doba kada nismo dovoljno fizički aktivni, ni digestivni sistem ne može biti u dobrom stanju, a celom organizmu je potrebna pomoć da se metabolizam ne uspava. Zato se u ishrani preporučuje kumin, i to svakodnevno ,bez obzira na to da li ste kandidat za mršavljenje ili ne. Kako obiluje vlaknima, masnim kiselinama i proteinima, koristan je za ubrzavanje metabolizam. Kumin u jelima doprinosi tome da pruža duži osećaj sitosti.
S druge strane, za mršavljenje se kumin upotrebljava i kao čaj. Može se koristiti i kao prah i u obliku zrna, i piti par puta u toku dana. Unošenje dovoljno nezaslađene tečnosti je takođe jedan od osnovnih postulata za mršavljenje, a kada je to čaj od kumina učinak je poboljšan jer se njime smanjuje apetit. Naravno, to nije smo po sebi dovoljno – uz zdravu ishranu i redovnu fizičku aktivnost kumin je odlična pomoć da se dođe do željene kilaže.
Mnoga poznata jela ne mogu bez njega
Već je bilo reči da je kumin sastavni deo mnogih kuhinja kao začin, i to u najrazličitijim krajevima sveta. Ne, neka jela su nezamisliva bez dodavanja tog jedinstvenog začina koji ukusom podseća na anis, odnosno spada u grupu gorko-slatkih začina koji jelu daju specifičnu notu. Stavlja se u jela koja na našem podneblju odavno nisu nepoznata, kao što su humus i falafel, takosi i kari. Dobar je dodatak kuskusu i meksičkim jelima sa mlevenim mesom i pasuljem kao što je čili kon karne. Kako bismo ga mogli upotrebljavati u našoj kuhinji?
Možemo ga dodavati pre svega u kuvanju povrća i mahunarki – u kombinaciji sa njima utiče na to da se jelo lakše svari. Kako mnogi imaju problema sa varenjem jela koje je kod nas zastupljeno a to je pasulj – preporučuje se da se u zapršku dodaju zrna kumina. Zatim, može se dodavati u salate, i to tako što će se zrna prvo prepeći na tiganju, a zatim samleti u avanu kako bi pustila svoja svojstva.
Dostupnost kumina
Odeljci zdrave hrane dostupni su danas u gotovo svim prodavnicama, pa čak i one organske proizvodnje. Pored toga što se mogu kupiti u specijalizovanim radnjama zdrave hrane i organskih proizvoda, mogu se naručiti i onlajn, što je sve rasprostranjeniji način da se namirnice kupuju jednostavno i lako, naročito kada nemamo vremena da tražimo od radnje do radnje.