Sa pandemijom ili bez nje, primarna stvar svakog pojedinca bi trebalo da bude jak imunitet. Kada smo zdravi i otporni na bolesti možemo da damo svoj maksimum kako privatno, tako i na poslovnom planu. Osoba koja se oseća slabo i malaksalo nije dobra ni sebi, ni drugima.
Da li ste znali da stres i strah obaraju naš imunitet?
Pojava globalne pošasti, Covida -19 me je navela da se ozbiljnije pozabavim svojim imunitetom i da potražim dodatne načine kako da on bude još jači, a moje telo još otpornije na bolesti.
Trudim se da spavam dovoljno, da redovno vežbam i da se hranim ispravno koliko mi to dozvoljavaju porodične i poslovne obaveze. Na žalost shvatila sam da mi to neće biti dovoljno kako bih “preživela” celu situaciju sa korona virusom. Osim konstantnog stresa koji svi proživljavamo svakodnevno, tu je i dodatni pritisak sa prisutnim virusom.
Bombardovani smo sa svih strana brojkama,ozbiljnošću situacije, merama i mračnim predviđanjima. Život u strahu i pod stalnim stresom i te kako obara imuni sistem i čini nas podložnijima i za mnogo manje opasne bolesti.
Ne tako davno gledala sam na televiziji emisiju o medicinskim pečurkama i njihovim fantastičnim moćima u isceljivanju organizma. Azijska kultura poznaje i koristi vekovima pečurke u cilju lečenja i prevencije. Volim da čujem o istočnjačkoj alternativnoj medicini, obzirom da su azijati uglavnom dugovečni i vitalni. Pažnju mi je privukla pečurka koja raste u Aziji –REISHI, Ganoderma Lucidum.
Pročitajte još: Uloga proteina u ljudskom organizmu
Šta znamo o Reishi gljivi?
Ganoderma Lucidum ili Reishi pečurka (hrastova sjajnica ili vilina kašika) se koristi u tradicionalnoj azijskoj medicini zadnjih 4000 godina. U Japanu je zovu i “fantomska gljiva” jer se jako teško pronalazi, otprlike jedna gljiva na nekoliko hiljada satabala, te je zbog svoje retkosti bila pripremana samo kraljevima i bogatašima.
Ova pečurka najviše voli hrastove šume, ali može da raste i iz drugog drveća, jer ima ulogu razlagača.
Kada govorimo o reishi gljivi, možemo da se vežemo za nekoliko efekata koje ova pečurka ima na zdravlje ljudi.
Uzimajući u obzir trenutnu pandemiju, prva osobina Reishi gljive je njena sposobnost da podigne imuni sistem.
Labaratorijska ispitivanja su pokazala da Reishi utiče na genetski materijal belih krvnih zrnaca, a znamo da su bela krvna zrnca čuvari našeg imuniteta. Određene molekule u Reishi gljivi povećavaju aktivnost jedne vrste belih krvnih zrnaca koje zovu “ćelije ubice”, čija je uloga borba protiv infekcija i raka u organizmu.
Koriste ih ljudi sa oslabljenim imunim sistemom-oboleli od raka i HIV-a. Sastojci ove pečurke bore se
protiv respiratornih alergija i to veoma efikasno.
Reishi se koristi za otklanjanje stresa i umora zbog svog adaptogenog svojstva.
Osobe koje su mentalno i fizički iscrpljene koriste Reiši kako bi izbalansirali emocionalno i mentalno stanje. Korisna je kod depresija, paničnih napada, nesanice.
Pronašla sam se i u ovde, jer patim od hroničnog umora i stalno sam iscrpljena i smoždena. Kada spavam-ne spavam onim zdravim, isceliteljskim snom. Kod mene je san lak, isprekidan i imam utisak da hiljadu trnaca prolazi kroz mene. Ustanem kao da sam celu noć kopala i obavezno odremam na stolu u kancelariji ili dok se vozim autobusom, jer moje telo vapi za odmorom. Naravno da nedostatak sna utiče na sve sfere života, a naročito na raspoloženje i nervni sistem.
Ono po čemu je možda Reiši najpoznatija je njemo antikancerogeno dejstvo.
Fantastično se pokazala kod više vrsta kancera. Nakon jedne studije,onkolozi su došli do zaključka da su se tumori prilično smanjili kod pacijenata koji su konzumirali Reiši.
Beta glukan u pečurkama je sprečio rast novih krvnioh sudova, pa logično ćelije tumora nemaju dovoljno dotoka krvi da bi rasle, Triterpeni u Reišiju mogu usporiti metastaze.
Polisaharadi,tačnije beta D-glukan iz Reiši gljive, triterpeni, adenozin i steroli utiču na poboljšanje stanja kardiovaskularnog sistema.
Korišćenjem Reiši pečurki utiče se na smanjenje visokg krvnog pritiska i lošeg holesterola, reguliše se nivo šećera u krvi.
Zovu je i anti-age pečurkom jer usporava proces starenja jer u sebi sadrži antoksidativne sastojke.
Obzirom da sam pušač i da imam povišen krvni pritisak i to svojstvo Reišija mi je išlo na ruku, pa je moja odluka da počnem da ih koristim bila još čvršća. Drevni narodi Azije nisu bez razloga ovu pečurku nazivali “nebeskom travom” i pečurkom besmrtnosti.
Od pojave pandemije isprobala sam masu suplemenata i dodataka ishrani kako bi pronašla idelanu kombinaciju za svoj imunitet i ostala zdrava. Posle dosta eksperimentisanja odlučila sam za Reishi kapsule, jer sam nakom dva popijena pakovanja primetila poboljšanje svog opšteg zdravstvenog stanja. Za početak , nisam se osećala tako slomljeno i umorno. Malo po malo, spavala sam sve bolje i bolje.
San je izuzetno bitan za imunitet i oporavak tela, a meni je on kostantno nedostajao. Kad sam uradila redovne analize krvi i redovan sistematski pregled imala sam konkretan dokaz da se moje zdravstveno stanje poboljšalo. Puna snage i elana nemam strah od Korona virusa.
Poštujem sve propisane mere, a dodatnu zaštitu mi daje snažan imunitet. Pa čak i da “pokupim” negde koronu, znam da će se moj organizam sada lakše izboriti sa svakom bolešću.