Jedan od omiljenih napitaka od kafe širom sveta je cappuccino. Osim u Evropi i Americi, teritorijama na kojima postoji duga tradicija ispijanja kafe, dobar cappuccino se danas može popiti i u Kini, na Filipinima, u Japanu, što dovoljno govori o popularnosti ove kafe. Ova kafa bogatog uksa i arome se više od sto godina služi u restoranima i kafićima širom sveta.
Nekada su kako se pravi cappuccino znali samo posebno obučeni baristi koji su vešto čuvali tajnu odgovarajuće razmere mleka i espreso kafe, kao i veštinu pravljenja bogate pene od mleka. Za pripremu ove kafe nekada je bio neophodan aparat za espreso i poseban uređaj za mlevenje kafe, a osim toga, trebalo je da se zna kako se pravi pena od mleka.
Osim toga što su znali kako se pravi cappuccino, samo su baristi i vlasnici restorana posedovali svu ovu opremu koja je nekada bila izuzetno skupa. Međutim, danas je moguće napraviti dobar cappuccino i kod kuće i to bez aparata. Mi ćemo Vam otkriti tajnu za pripremu ovog napitka
Kako se služi cappuccino
Pre nego što Vam otkrijemo kako se pravi cappuccino trebalo bi da navedemo nekoliko pravila koja moraju da se ispoštuju.
– Za pripremu ovog napitka od kafe neophodno je da imate kvalitetnu kafu, dobro prženu. Najbolje bi bilo da bude mešavina arabike i robuste.
– Pravi cappuccino se služi u velikim, porcelanskim, debelim šoljicama od 150 do 180 mililitara. Debljina šoljica je od posebne važnosti, jer je neophodno da one zadrže toplotu kafe.
– pre sipanja kafe u šoljicu trebalo bi istu da zagrejete. To možete uraditi na posebnom odeljku na aparatu ili pod mlazom vrele vode sa česme.
– Pena od mleka bi trebalo da bude izuzetno gusta kako bi se što duže zadržala.
– Na pravi cappuccino se ne dodaje nikakav šlag ili krem, već isključivo mlečna pena.
Recept za cappuccino
U ovom delu teksta otkrićemo Vam kako se pravi cappuccino uz pomoć kućnog aparata za kafu. Za ovo je potrebno da uskladite tajming kuvanja kafe, grejanja mleka i pripreme pene. Ako imate aparat za pravljenje pene, to neće biti problem, jer je njemu potrebno samo par minuta da napravi gustu penu. S druge strane, ako nemate aparat, penu ćete morati da pravite ručno.
Skuvajte espreso i napunite trećinu šoljice kafom. Nekada je za ovo potrebno da skuvate dva kraća espresa kako biste imali dovoljnu količinu kafe. Drugu trećinu šoljice napunite toplim mlekom koje ste uparili i zagrejali uz pomoć nastavka na aparatu za kafu. Ostatak šoljice napunite gustom penom od mleka. Preko pene pospite malo cimeta ili rendane čokolade i napravili ste savršeni topli napitak.
Kako se pravi cappuccino bez aparata?
Kako mnogi ljubitelji cappuccina nemaju aparate za kafu kod kuće, većina njih smatra da po svoj omiljeni napitak mora da ide u obližnji kafić. To nije baš praktično, pogotovo ujutru, ako je prva šoljica kafe u pitanju, a osim toga je i veliki udarac na kućni budžet, obzirom na to da je najjeftiniji cappuccino u kafiću oko 200 dinara. Alternativa tome su kesice sa unapred spremljenom mešavinom za ovaj napitak, koje nisu baš omiljene među ljubiteljima kafe. U ovom delu teksta otkrićemo Vam kako se pravi cappuccino bez aparata za kafu i penu.
Prvo je potrebno da nabavite dobru instant espreso kafu. Iako mnogi misle da je nemoguće naći dobru instant espreso kafu, postoji nekoliko poznatih firmi koje proizvode odličnu instant kafu.
Još bolja alternativa instant kafi je espreso pripremljen u džezvi za espreso kafu. U ovom slučaju ćete moći da koristite mlevenu kafu koja je namenjena baš za ovu džezvu.
Sada, kada ste skuvali kafu, trebalo bi da napravite penu. Da biste ručno napravili penu potrebno je da zagrejete mleko u džezvi na šporetu. Jedan deo mleka bi trebalo da umutite kako biste napravili gustu penu. To je najbolje da uradite pomoću ručnog miksera za nes kafu.
Na kraju, skuvanu kafu, ugrejano mleko i penu sipajte u šoljicu i dobićete savršen napitak. Preko toga možete da dodate cimet i čokoladu. Ako volite da pijete slatku kafu, šećer ili zaslađivač sipajte u šoljicu pre kafe kako bi ga toplota otopila. Iako deluje komplikovano, ceo ovaj postupak je zapravo vrlo jednostavan i kratko traje. Sada kada smo Vam otkrili kako se pravi cappuccino bez aparata, sigurni smo da ćete u njemu uživati svakodnevno.