Tinktura od lekovitog bilja pravi se relativno jednostavno i predstavljaju deo tradicionalne narodne medicine koja postoji već više hiljada godina. Prve lekovite tinkture od lekovitog bilja su se pravile od vina i lekovitog bilja a kasnije od rakije i lekovitog bilja. Kineska tradicionalna medicina i farmakopeja je zabeležila pojavu i upotrebu lekovitih vina još pre skoro 4000 godina. To se može smatrati za početak tinktura kao lekovitih preparata.
Jedna šaka sitno iseckanog korena koprive i dve šake sitno iseckanog lista i stabla koprive preliti sa litar ljute komovice . Stoji na toplom mestu 15 dana i svakodnevno se promućka . Procedi se i pije 3 puta dnevno, po 15 kapi u pola čaše vode pola sata pre jela .
Koristi se kod anemije i utiče na porast crvenih krvnih zrnaca .Tinktura koprive ima diuretski efekat, pomaže kod bolesti urinarnog sistema (upala bubrega i mokraćnih kanala, kamen u bubregu, uvećana prostata).
Omogućava pojačano izlučivanje mokraćne kiseline, pa se koristi kod gihta.
Zbog visokog sadržaja tanina pomaže kod krvarenja ( čir na želudcu i duodenumu, pojačano menstrualno krvarenje, hemoroidi).
Deluje analgetski (protiv bolova) pa se savetuje kod bolova u kičmi i zglobovima.
Zbog antibakterijskog i antivirusnog dejstva koristi se kod različitih upalnih procesa.
Kopriva je jedan od najboljih čuvara funkcije jetre.
Svojim uticajem na gušteraču pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi.
Zahvaljujući prisustvu kvercetina, kopriva stabiliše mastocite (ćelije odgovorne za alergijske simptome) i sprečava oslobađanje histamina kod alergijskih reakcija.